уторак, 13. новембар 2012.

DOČEK NOVE GODINE, PORODIČNO DRUŽENJE ILI ROMANTIKA UDVOJE?

Kako se približava novogodišnje slavlje mnoge roditelje muči pitanje: da li da idemo na doček, ili da ostanemo s decom, ušuškani ispred televizora i uz bogatu trpezu? Na ovu dilemu nema univerzalnog odgovora, svaka porodica mora da nađe svoj način za novogodišnje slavlje. Možda je najbolje da, u zavisnosti od uzrasta dece, sazovete porodični sastanak i zajedno donesete odluku kako ćete provesti praznike. A oni neodlučni mogu da naprave listu "za" i "protiv" i na taj način se odluče


Ako se rešite da idete na doček Nove godine, to može da bude sasvim dobra odluka, jer:
- Deca ne razlikuju 31.12. od bilo kog drugog dana u godini. Odrasli prave euforiju, a ne mališani. Njima je dovoljno da Deda Mraz dođe, a da li baš taj dan, ili dan kasnije ili ranije, potpuno im je svejedno sve dok je torba puna poklona.
- Ovaj dan je jedan od retkih kada je svuda svečana atmosfera, i to je dobra prilika da se lepo provedete i bez dece. Takvi momenti su vam neophodni, jer, bez obzira na posvećenost deci, vaš život ne sačinjava samo roditeljstvo.
- Deca vole rutinu i novogodišnja ponoćna žurka u kući više će ih unervoziti nego obradovati. A porodično druženje možete da organizujete 31. popodne, ili prvog januarskog dana.
- Osim toga, za veliki porodični praznik, Božić, svakako ćete biti svi na okupu, pa tada stvorite svečarsku atmosferu koju će deca pamtiti.
- Konačna prilika da malo budete sami, bez dece i priče o deci, sa prijateljima, u stvari će vam napuniti baterije, kako biste sa još više elana mogli da se bavite svojim mališanima. Predah je neophodan svima, priznali to ili ne.

I ako odustanete od novogodišnjeg provoda u nekom kafiću ili restoranu, možete organizovati nezaboravan doček:
- Okupite prijatelje koji imaju decu, pa napravite kućno druženje.
- Iskoristite veče za dolazak Deda Mraza, poklone i sve ono što novogodišnju atmosferu čini zanimljivom.
- Okupite porodicu i napravite topao porodični doček.
- Možete svi zajedno da otputujete na planinu ili u selo, gde će deca preko dana da uživaju u snegu i zimskim igrama.
- Organizujte porodični doček 31. 12. a onda 1.1. možete da izađete s društvom bez griže savesti.
- Nemojte zaboraviti da je kućni doček mnogo jeftiniji (čak i kada se uračuna obilna trpeza, mada nije obavezna) od restoranskih varijanti, koje podrazumevaju i novu, svečanu toaletu.

Za koju god varijantu da se odlučite, imajte u vidu da je to samo jedan dan u godini, kojeg se deca verovatno neće ni sećati. I da postoji mnogo načina da im novogodišnje praznike učinite lepim i ispunjenim.


Da vam praznici ne presednu
• Jelke veoma privlače decu. Zato pri kupovini vodite računa da grane jelke nisu krte i da postolje bude stabilno. Sitne i lomljive ukrase stavite pri vrhu, da dete ne može da ih dohvati.
• Pazite kakve lampice kupujete, neke mogu ozbiljno da opeku. Takođe, utičnica za lampice ne sme da bude dostupna deci.
• Upaljene sveće držite dalje od zavese i lako zapaljivih materijala, kao i šibice, petarde i prskalice.
• Veštački sneg je toksičan, a pahuljice od vate ili stiropora deca lako mogu da progutaju.
• Izbegavajte da poklone vezujete dugim ukrasnim trakama, deca vole da ih žvaću, a mogu i da ih obmotaju oko vrata.
• Umesto staklenih ukrasa za jelku, kupite ili napravite neke koji neće biti opasni ako se polome.


Ako ipak dođe do nezgode
Svake godine mnogo mališana završi u bolnici baš za vreme "najveselije noći". Ako se i pored svih mera opreza ipak desi nezgoda, nemojte paničiti:
• Ako dete zgazi staklo: dezinfikujte pincetu i probajte da izvadite komadić stakla. Naprskajte ranu antibiotskim sprejom. Ako ne uspete da izvadite, odvedite dete kod lekara.
• Dete se opeklo:  povređeni deo tela stavite nekoliko minuta pod mlaz hlade vode. Posle toga namažite  "jekodermom" i prekrijte sterilnom gazom. Dajte detetu nešto protiv bolova, a ako je opekotina veća, odvedite ga kod doktora.
• Ako ga je udarila struja: odmah isključite struju a dete odvojite nekim drvenim predmetom (metla ili varjača). Proverite da li normalno diše i odvedite ga kod doktora.

izvor: Baby planeta

Нема коментара:

Постави коментар

Nova godina 2016 u Beogradu

Novogodišnje žurke

Novogodišnja putovanja 2016